13 tips voor een stralende zomer (ook in je hoofd)

stralende zomerZomer, yeah! Zes weken vakantie! Met een beetje geluk ben je zelf ook lekker veel thuis, maar je kleine schatten in ieder geval. Een zegen of een survival? Eeeh, ja, dat is bij iedereen anders. Maar met deze 13 vakantietips, gaat jullie zon in ieder geval schijnen.

1. Maak samen herinneringen. Door vooraf een ‘bucket-list’ (of pot) te maken. Kies elke dag (dat je tijd hebt-keep it real!) één ding uit en ga dat doen. En maak daar een vakantiedagboekje/instagramhashtag/tekencollage van.

2. Verlies je in de eindeloosheid.Ehh… hoe ging dat ook alweer? Kijk maar even af bij je kind. Want kinderen verstaan de kunst van eindeloosheid als geen ander.

3. Leer van je kind , nu je toch zoveel samen bent: verwonder je, stel vragen, leef bij de dag. En meer van wat jouw kind zo bijzonder maakt. Daar waar je kind je het meest raakt, kun je waarschijnlijk ook het meest leren. Laat je raken en leer.

4. Roep een vakantie-traditie in het leven. Kan heel simpel zijn: om 4 uur een ijsje, bloemen plukken in de ochtend, na-de-boterham-wandeling, … Whatever. Wat bij jullie past. Als het maar een traditie wordt. Dat verbindt, geeft veiligheid en identiteit in deze bizarre wereld.

5. Doe je eigen ding en laat je kinderen dat ook doen. Kunnen ze best, en anders is dit een mooie gelegenheid om het te leren. Wie nooit verdwaalt, vindt nooit een nieuwe route~Joan Littlewood

6. Laat de rommel liggen en ruim één keer, aan het eind van de dag, op. Ja, dat is volop genoeg. En ja, ze kunnen prima helpen. Ik ben kleuterjuf, ik kan het weten. Als je maar concrete, kleine opdrachten geeft. : ‘Jij de Kapla’, of ‘Alle potloden in het bakje’ Dat scheelt een hoop binnensmonds gefoeter.

7. Verlangzaam. Of je nu die rommel van tip 6 aan het opruimen bent,  of herinneringen van tip 1 aan het maken bent; probeer het moment te vertragen, door bewust te zijn van hetgeen je aan het doen bent. En daar heel erg van te genieten. Ook bij tip 6, ja! Het helpt om  stil te staan bij het feit dat er een moment komt dat dit voorbij is. Dat je terug zal verlangen naar deze heerlijke bruisende en tegelijkertijd gekmakende momenten. Het duurt zo kort, het kleinzijn.. En het grootzijn de rest van hun leven. Naar Anouk Tates in dit stuk. 

8. Máák ze niet alleen (tip 1), maar verzamel ook herinneringen: steentjes, schelpjes, favoriete snoeppapiertjes. (tip van Karin Bezemer van ViaCrea)

9. Oefen je geduld, zo’n heerlijke eigenschap! Het brengt rust, innerlijke vrede, beheerstheid, doelgerichtheid en overzicht. Het is makkelijker op te brengen,  als je relaxt bent ongewoon lekker alle tijd hebt (tip 2). Adem in, adem uit. Echt, het helpt enorm. Steeds weer opnieuw.

10. Vang de kleine mooie dingen. Maak er fotootjes van, tekeningen, schrijf ze op en als je dat lastig vindt, kijk dan bij tip 13. Doe iets moois of creatiefs met je buit van tip 8.  Op je glunderbooster natuurlijk. Bij de dankbaarheidsbloemkes of het glundermoment. (Tip van Anneke Hidding van Zazuu kindercoaching.)

11. Speel als een kind: overslingeren, schommelen, verstoppertje. Oefen je handstand of radslag in het gras. (Tip van Kim-Ly Engel) Dat geeft je een enorm gevoel van vrijheid en plezier. En zo maak je nog eens makkelijk verbinding met je kind.

12. Gooi je schoenen uit, je slippers aan de kant en loop zoveel mogelijk op blote voeten. In het normale leven vraagt het wel heel veel van je ‘ik-trek-me-niks-aan-van-anderen-skills. Maar op vakantie kom je ermee weg. Er kleven allerlei voordelen aan: je voelt het zachte gras en het warme zand, je balans wordt steviger, het maakt je  rustiger in je hoofd, mooiere houding. Heb je dat groeimindset toch even mooi meegepakt!

13. Doe iets wat je nog niet kon. (Leuk om te gebruiken bij tip 10!) Nieuwe dingen leren verruimt je blik, geeft een boost aan je zelfvertrouwen, maar is ook gewoon heerlijk om je in te verliezen. Ik ga me deze zomer toeleggen op het fotograferen met camera. Scherpstellen, diepte geven aan een foto, gebruik maken van licht. Dat werk. Enne, onthou dat je het niet meteen hoeft te kunnen. Wat lastig is kun je leren. Hou die groeimindset in gedachte! Doe ik ook. (en groeimindset is booming!)

ZomertipsInspiratiePosterEnjoy! En laat me hier even weten welke van deze tips jou het meest aanspreekt! Heel simpel, met een nummertje. Vind ik leuk. Of vul aan, word ik ook heel blij van! Als ik jouw tip erbij zet, laat ik het je weten.

Alle tips staan prachtig omschreven op de ZomerInspiratiePoster! Ik kreeg al berichtjes van bijna-vakantie-gangers, dat ‘ie in de koffer zit. Of dat ze ‘m ophingen in de keuken van de caravan. Heb je ‘m nog niet? Hij zat in de GlunderTips van juli 2016, maar in één van de GLUNDERtips deze zomer zal ik hem weer klaarzetten voor je.