what de world needs now…

Ik zal het maar eerlijk bekennen; ik laat veel nieuws aan me voorbijgaan. Zelfs wereldleed. Ja, echt. Ik ben er niet trots op, wel weet ik dat dat mijn manier is om te dealen met deze wereld.

Juist dat wat dichterbij gebeurt, dat waar ik wel een verschilletje in kan maken, dat raakt me meestal al hard genoeg. Vorige week las ik dit bericht over hoe schoolmeisjes In Nederland (!) uit alle lagen van de bevolking worden geronseld voor de prostitutie, hoe drugsbendes op whatever welke middelbare scholen jongeren werven voor koeriersdiensten.

13256119_1056161077788488_4666071913198489320_nDit bericht stemde me droevig. Pfff… Hoe zoiets klein begint, hoe ze vast komen te zitten in een klem. Hoe triest, heftig en beangstigend. Maar je kent me. Er kwam meteen al van alles bij me op. Wat ook wij zelf NU al kunnen doen om onze kleineriken hiervoor te behoeden. Want NU is de tijd om te handelen. Hoe oud je kleineriken ook zijn. Dit is precies het moment om het verschil te maken.

Leg NU die stevige basis. Geef jezelf de kans om erin te groeien, daarmee geef je kleinerik de kans met jou mee te groeien. In verbinding, in zelfvertrouwen en standvastigheid. Want dat is what de world needs now: verbinding, zelfvertrouwen, standvastigheid.

Ik ga het niet bij de scholen, de oveheid, de gemeentes en de politie zoeken. Daar heb ik geen invloed op. Ik ga het bij mezelf zoeken, vooral als moeder. En ik ga jou tips en tools geven om die stevige basis in het inzicht, de verbinding en het zelfvertrouwen en standvastigheid van je kleinerik ook te verwezenlijken. Want als ik dit artikel lees, zie ik nog genoeg kansen voor ons:

Blijf in verbinding

Neem verantwoordelijkheid en regie in lastige gesprekken

Heb je kleinerik in zicht

Ben er, vooral emotioneel

Geef ze een authentiek, zelfbewust en stevig zelfbeeld mee

Laat niet om de buitenkant, maar om het gevoel dat je over jezelf hebt, gaan.

Ja. Leuk, Matty. Maar hoe dan? 

Geef me de tijd, open je mailtjes de komende weken en ik stuur je mijn what the world needs now GLUNDERtips. Daarin krijg je praktische tools en tips om op een lekker praktische manier inzicht te krijgen in je kind en verbinding te houden. Ik hou het klein, haalbaar en licht en geef je steeds de kans er iets opjejijst van te maken. Zo zorg jij ervoor dat je met het openen van de mailtjes iets steviger de toekomst in gaat.

Ik ga wel snel, dus wacht niet te lang met het openen van je mail. Dat is alles dat ik van je vraag.

Pazige kindermassage

kindermassage pasen‘Morgen zijn jullie de paashaas en overmorgen wij.’  Zo fijn, actieve inbreng van onze Mevrouw van 6. En nou las ik ook nog eens dat die eieren geverfd worden omdat dat ze magische krachten zou geven. Dat zal haar zeker aanspreken..! Al stoppen we er óók wat choco-exemplaren bij. Natuurlijk.

pasen kinderyogaDeze Pazige kindermassage brengt de eierzoek-stress uit je lijf en de rust erin.  Thuis, op schoot na het paasontbijt. Over de pyjama heen. Of na het paasontbijt in de klas. De kinderen bij elkaar, in een lange rij. En dan een paashaas-yoga-houding toe.

ZALIG

krabbe mee kreukels (of: carnaval met kinderen)

practice leut quote‘Wij gaan weer d’n hort op vanmiddag!’ schreef ik een week geleden op Facebook en Instagram. ‘Onze kreukeltjes krijgen ieder twee bonnekes om zelf te verbrassen. Stikgèèf natuurlijk.’  We gooiden onze kleineriken een gordijn en zakdoek om, Mevrouw van 5 zette haar tas op haar hoofd daar gingen we! Maar ik was ook nieuwsgierig hoe andere ouders deze traditie doorgeven. En hoe leerkrachten er in de klas een voor-iedereen-leuk-feest van kunnen maken.

Een hele rits tips van ouders en professionals op een rijtje. Enne, niet alleen voor Krabbe mee Kreukels. Ook voor alle andere Carnavalsvierders! Alle tips staan op de gehandl16711931_1355722121165714_5373803983882824520_netterde inspiratieposter, die je hier van me cadeau krijgt.

1.Voor je de stad ingaat warm eten (stamppotje!), dan zitten er al vitamientjes in en is de bodem gelegd. Werkt ook voor grote mensen. (tip van Myrte van Gurp en Maureen le Roi)

16730648_637252779732751_6395259612125957552_n2.Tussendoor lekker samen confetti en serpentines tekenen :-) Geeft rust, verbondenheid en verwondering. Hier op Facebook en hier op instagram kun je er meer over lezen: (Chris Schoenmakers, Mira kindercoaching)

3.De oma (80+) van Maureen le Roi neemt met de intocht én optocht altijd braaf een tasje mee met stukjes gerookte worst, kaas en worstenbroodjes. Stel je voor dat iemand honger krijgt..!

4.Dans heerlijk relaxed op ‘Carnaval der Dieren’ van Camille Saint Saens en kruip steeds in een andere (dieren)huid. De cd carnaval der dieren met tussendoor gedichten van en door Ivo de Wijs doet je het hele jaar verlangen naar carnaval. (Tip van Natascha Bruti van Thee met Koekjes.)

16708506_1358366977567895_8527749687926772662_n

Haha, nee, géén polonaise! Kindermassage met mijn kleuters!

5.Doe een kindermassage waarbij je met  confetti en serpentines strooit. Goed voor de verbondenheid, lichaamsbewustzijn en prikkelverwerking. Bovendien maak je hiermee ook nog eens super veel endorfine aan.  Hier op Facebook en hier op instagram kun je er meer over lezen . (Tip van mezelf)

6.Gewoon even een lekkere dikke knuffel tussendoor.  (Tip van KRACHT kindercoaching

7.Met de draaidop beweging* boven de navel, voetenbadjes sieraden met fijne geuren/materialen, in de knoop- uit de knoop oefening, edelsteentjes… sluit je je af tegen drukte en prikkels Tip van Praktijk Fijn massage en coaching

16730604_1362846233786636_1533060401275614123_n8.Of je nou echt op pad gaat of niet, deze kletstip op Facebook of Instagram over wat je zou doen als je een masker op had spreekt lekker tot de verbeelding (tip van mezelf)

9.Spuit elf is een vaste wagen in onze optocht die alleen maar confetti spuit. Dikke vette hit bij onze Kreukeltjes (=kinderen) natuurlijk! En perfect net als Spuit Elf  te doen: flink inademen met je buik en dan… ALLE CONFETTI eruit! Evt kun je zelf laten kiezen welke kleur je eruit spuit, eeeh, … blaast. Heerlijk ontladend. Kijk hier om er meer over te lezen.

*Uitleg van Hanneke van Praktijk Fijn: Leg je duim boven je navel, vlak daarboven is de zonnevlecht chakra (waar al je indrukken en emoties binnen komen), daar maak je de dichtdraai beweging (met de klok mee) alsof je een potje jam dichtdraait. Dit doe je 3x achter elkaar. Het “potje” is nu goed dicht. Hierna leg je beide handen even op dit punt en druk je lichtjes. Handig voordat je naar school/sport/verjaardag of anders gaat.

Ik vertel het gewoon zoals het is.. dat het helpt tegen de drukte/prikkels. Kinderen pakken dit zo makkelijk op valt me op. De in de knoop uit de knoop is een oefening van Braingym en is makkelijker te snappen met een tekening. Deze kun je dus beter googlen 😉 Ook dit is een prima oefening om samen met de kinderen te oefenen en zo eigen te maken

koekjes bakken op z’n Matty’s (als een zwierige chaoot dus)

I suck, at koekjes bakken. Enorm! Maarja, ik heb er hier twee rondlopen die er wel van houden. Gelukkig is er soms een tante of een oma die het met ze doet. Maar eigenlijk, het zal wel een ego-dingetje zijn, gunde ik mezelf ook die glunderende koppies als die koekjes uit de oven komen. Dus ineens hoorde ik mezelf op een vrijdagochtend afspreken dat we ‘vanmiddag koekjes gaan bakken’. Huh? Matty? Wat zeg je nou?

Luid gejuich van Mevrouw van 5 en Meneer van 3. Dat hielp al wat.
ik: ‘Maar, eh, ik ben er niet zo goed in. Dus ik ben benieuwd of het gaat lukken.’ (indekken die hap!)
Mevrouw van 5: ‘Ja, maar mama, als je het oefent word je er vast beter in.’ (Vast wat eigen belang, maar mijn groeimindset was ermee aangezet. Gotta love er!)

En nee, het zal heus niet moeilijk zijn. Als je precies bent, is het een makkie. Maar voor een zwierige chaoot als ik, is het best lastig dat de afwegingen van boter, meel en suiker zo nauw komen. Dus ik maakte het mezelf iets gemakkelijker, met een klant-en-klaar  pakje. Waar ik vervolgens alsnog boter aan te moest voegen. Tja…

Ik deed het op z’n Matty’s: ik deed maar wat. Maar vooral: ik keek. Naar plakhanden. Naar koekjesdeeg in wording. Ik voegde nog wat boter toe. En nog wat koekdeegmix. Verwarmde de oven voor. Moedigde aan. Poetste de vloer. Had geduld. En ja, daar ontstond heus koekjesdeeg, onder de handen van Mevrouw en Meneer.

De rest was een makkie. En een pretje. De glunderkoppies waren helemaal voor mij! En bij mij van binnen ook een glunderkop, door mijn eigen mini-groei. Tssss, ik kan best koekjes bakken. Ha!

Wat is er nou eerder; de groei of de glunder? Eerlijk gezegd kom ik er niet helemaal uit. Maar misschien hoeft dat ook niet. Misschien is het juist de magische wisselwerking waarbij deze twee elkaar zo mooi tot hun recht laten komen. Dat je gaat groeien van een glunderen. En gaat glunderen als je groeit. Mooi toch!

Het heeft iets van een wonder, wat de groeimindset met mij doet. Het laat me glunderen. Tussen alle bedrijven door. Elke dag weer opnieuw. Soms heel klein hoor. Maar dat zijn ook lekkere glunders! En ik durf met stellige zekerheid te zeggen dat dat doorwerkt, op de kinderen om mij heen. Thuis, in de praktijk of mijn 23 kleuters.

Misschien is dat wel wat ik het liefste voor jou wens, << Test voornaam >>, dat jij ook tussen de bedrijven door kunt groeien en glunderen. Het geeft vertrouwen, motiveert me om nieuwe dingen aan te pakken. Laat me jou helpen je groeimindset aan te zetten, zodat jij en … Lees meer

Kijk ook hier, op instagram hoe ik elke dag weer opnieuw, tussen alle bedrijven door aandacht geef aan groeien en glunderen.

all I want for Christmas is…

Ik vroeg een hele groep professionals wat volgens hun de grootste kerstwensen waren. Geen spullen, maar al het ander mooie. Dat wat niet te koop is. Alle tips van kindercoaches en andere professionals op een rijtje, met

15317979_1272000872871173_6763003301091967794_nIk vatte de kerstwensen samen op deze gehandletterde kerstwensenposter die je hier van me cadeau krijgt.  En als je nog op zoek bent naar nieuwjaarswensen op om te sturen, kijk dan vooral even hier. Een unieke, gouden (!) gehandletterde wens.

De kerstwensen vind je hieronder, met daarachter de linkjes naar de concrete tips die ze erover gaven.

 1. echte gevoelens kindercoach Annick
 2. verwondering Koru kindercoaching
 3. mijn eigen licht Hartenwijs Kindercoachpraktijk
 4. een glinstering in tranen van gemis mijn Gouden Traan
 5. mezelf Pluk Kindercoaching
 6. verbinding Estelle de Hingh kindercoaching en Aroha Kindercoaching
 7. aandacht kindercoach Aapie
 8. liefdevolle momenten Studio Sprankel
 9. een intentie voor volgend jaar Kindercoachpraktijk Wijs
 10. quality time de Speelvogels
 11. mijn kind zien Robine Zijderhand kindercoaching
 12. dankbaarheid Natuurlijk bij Jannie
 13. opladen Sparkle Kids
 14. wensen vol licht Praktijk Leeft
 15. zachtheid KiYoVick kinderpraktijk
 16. herinneringen IKspeditie kindercoaching
 17. beweging H2Blossom
 18. zelfgemaakte slingers Krachtig Kint
 19. lichtpuntjes Praktijk Goud
 20. andere mensen coachingspraktijk Vlinder
 21. terugblikken de Bloeiberg
 22. zien Cora van Diest coaching-begeleiding
 23. verhalen kansrijkeenstapverder
 24. dankbaarheid lifeforce kinderyoga

Klik ook vooral even op de linkjes, ze zijn vaak supereenvoudig uit te voeren en gaan jouw kerst echt mooier maken. En heel leuk als je ons hier even laat weten wat jij for christmas want. Op de facebookpagina en instagramaccount van Glunderen met Kinderen sneeuwt de komende weken nog een paar mooie tips. Dus volgen maar!

Kom, laten we sintherinneringen maken!

Ik vroeg een hele groep professionals om tips voor een stressvrije, gezellige sint. Geen knutseltips, maar eerder opvoedtips. Voor thuis, of in de klas. Want ja, leuk is het zeker! En knetterbijzonder. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook nog een beetje gezellig blijft? Dat je herinneringen maakt, in plaats van spanning kweekt?

Alle tips van kindercoaches en andere professionals op een rijtje, met linkjes naar de berichten die ze erover schreven.

stressvrije sint ekkomiIk heb van al deze tips en een plaatje van het Vlaams Broodhuys een gratis-download-poster gemaakt. Hou mijn instagram-account in de gaten om de link te krijgen (met tagservice als je wilt! Reageer dan even op het bericht met de poster.)

 1. Geniet bewust Tip van Pluk kindercoaching
 2. Maak van liggende achten/lemniscaten een pietenkraag, pietenmuts of iets anders Sinterklazigs. Tip van Mira kindercoaching
 3. Geef bonne bonne bonne (hou daarvoor op mijn facebookpagina of ekkomi-app in de gaten-gratis download!)
 4. Beperk de Sintbezoeken . Tip van kindercoach Annick
 5. Lees Sinterklaasboeken voor Welke? Dat lees je bij Natuurlijk bij Jannie en Maria Meyvis
 6. Overprikkeld? Ontladen! Tip van Lotus kindercoaching 
 7. Rust rust Rust! Vind de manier die het bestje bij jullie past tussen de tips van kindercoachpraktijk WijsKoru KindercoachingHartenwijsPuur Kind ZijnEigenwijzPraktijk Goud
 8. Denk aan jezelf! Hoe relaxter jij deze periode doorkomt, hoe meer je bijdraagt aan het plezier in deze tijd. Tip van Praktijk Wijs
 9. Klein vieren is vaak al groots genoeg. Tip van Praktijk Wijs
 10. Geef verplichte knuffels. Tip van Cora van Diest
 11. Blijf zelf opvoeder van je kind. Je kind kan onrustig worden van het idee dat Sinterklaas alles ziet en weet. Tip van Baasis kindercoach
 12. Ga naar buiten Tip van Estelle de Hingh en De Bloeiberg
 13. Zorg voor voorspelbaarheid met een aftelkalender Tip van Aapie kindercoaching en Sparkle
 14. Orden gedachten en gevoelens door verkleden en te spelen. Tip van KiYoVick
 15. Creëer Sinterklaasbelevingen. Al is het al om ze later weer op te kunnen halen, Tip van Krachtig Kint
 16. Ga mee in de magie en de verwondering die het Sinterklaasfeest je biedt Tip van Praktijk Leeft
 17. Ga voor een voetenmassage (Nee, niet voor de Sint! Het kind!) Tip van Aroha
 18. Bak kruidnoten, zodat julie lekker even met je handen in plaats van met je hoofd bezig zijn. Tip van Ikspeditie In het echt, of op je rug. Op mijn facebookpagina of ekkomi-app plaats ik binnenkort een pepernotenmassage om te downloaden.
 19. Voer indrukken af met essentiële olien op het kussen, de polsen of een voetenbadje. Tip van H2Blossom
 20. Laat Sinterklaas lekker buiten staan. Tip van Stralende Ster
 21. Zing! Tip van Kansrijk een stap verder
 22. Hou zelf zoveel mogelijk de regie over het geloof van jouw kind. Laat andere volwassenen dat niet bepalen. Tip van Robine Zijderhand Kindercoach
 23. Bepaal samen een plek in de klas of thuis is waar het kind naar toe kan gaan als de spanning te veel wordt. Tip van Stipt leren 
 24. Luister en kijk naar de behoeften van je kind. Tip van Kleintje kindercoach

GOUD in mijn eigen handen

Afgelopen zomer, we waren op vakantie. Een heerlijke avond achter de rug, met de hele camping samen gegeten aan lange tafels en kampvuur met marshmallows op het eind. Zo eentje uit de boekjes. Te mooi, te fijn. Maar ook te indrukwekkend voor onze Meneer van 3. Hij genoot. Dat zeker. Maar lag vervolgens de hele nacht te woelen, zag alle hoeken van zijn slaapzak, zijn luchtbed en uiteindelijk van ons bed. Met kopstoten en voeten in mijn gezicht tot  gevolg.  Boos worden hiep niet. Stevig vasthouden hielp niet. Tot ik me daar midden in de nacht realiseerde dat het gewoon teveel was geweest voor dat mannetje. Te mooi, te fijn. Maar ook te indrukwekkend. En wat kon hij met die indrukken? Die zaten opgesloten in zijn lijf. Ik had de oplossing, gewoon in mijn eigen handen; kindermassage.

In de huid zitten receptoren die bij prikkeling oxytocine aanmaken  en het adrenaline  verminderen. Ofwel: kindermassage verhoogt de rust in het lichaam en verlaagt de stress. Bovendien zorgt de oxytocine voor een flinke dosis verbondenheid. Goud!

Die keer deed ik het die nacht nog, meteen, door supersimpel stevig over zijn rug, buik, armen en benen te aaien. Maar het is ook een heerlijke manier om samen de dag mee af te sluiten. Je kind liggend in bed. Gewoon met pyjama aan. Jij vertelt een verhaaltje en maakt daarbij de massagebewegingen op de rug van je kind.

Het gaat er in ieder geval om dat je een verhaaltje voorleest en tegelijkertijd je kind masseert. Met een beetje geluk wil je kind het ook bij jou doen. Echt. Je voelt de verliefdheid op je kind toenemen! Het helpt ook jou uit je hoofd en in je lijf te komen. Je voelt je lichaam weer. Moet je nagaan wat dat met je kind doet, die in verhouding meer huid heeft dan wij en dus nog veel gevoeliger voor aanraking is.

Trouwens, we doen het ook vaak in de klas. De kinderen bij elkaar. Broers en zussen kunnen het ook bij elkaar doen. Gewoon zittend op de stoel. Over de kleren heen. Misschien vinden ze het even raar, maar je zult zien dat de meesten het uiteindelijk heel prettig vinden.

Ik heb hier een kindermassage voor je klaarstaan, over de herfst. Dus perfect voor nu! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Laat je ’t me hier weten?

Tot snel, groetjes!

groeimindset, hoe doe je dat?

Wat je nog (!) lastig vindt, kun je leren.

groeikaarten en schatgraversOf het nou de tafels, traktaties-maken, iemand taggen op Facebook of hoepelen is. En hoe heerlijk is het, om jezelf en de kinderen om je heen, hiervan te doordringen? Klinkt eenvoudig, is nog best ingewikkeld. En daarom ga ik je ermee helpen!

Want ik wéét dat jij het ook weet: we gaan het hardste glunderen als iets moeilijks eindelijk lukt. That’s why de groeimindset uitgevonden werd. Niet door mij. Door Carol Dweck. Het enige wat ik deed is hem begrijpelijk en gezellig maken voor jou. Zodat jij jezelf en de kinderen om je heen kunt laten groeien.

Maar hoe zorg je er nou voor dat het je ook lukt? Dat het echt in jouw systeem en in het systeem van de kinderen om je heen gaat zitten? Ook als je in de haast/irritatie/ik-ben-best-moe-aan-het-eind-van-de-dag/faalstand staat?

Door

groeimindsetvoor te leven, te laten zien hoe jíj alle facetten van de groeimindset beleeft. Inclusief de leermomenten dus hè! Je kind ziet, hoort en voelt alles van jou. Je kind downloadt je.
in het volle licht zetten: benoemen wanneer je facetten van de groeimindset om jullie heen ziet ziet (op tv, in boekjes, bij vrienden, in de natuur)
complimenteren: laat merken dat je facetten van de groeimindset bij de kinderen om je heen ziet

vragen stellen: over de stappen, inzet, fouten/leermomenten, wat wil je bereiken

-zoveel mogelijk te verNOGgen

Omdat het allemaal wel makkelijk lijkt, maar best lastig onthouden is. En omdat we heus allemaal wel willen, maar soms niet weten waar we ’t moeten zoeken.

Lukt het jou om te groeien in de groeimindset?

de ontdekking van mijn leven

De flik-flak. De tennis-opslag-service. Tennis hoe dan ook. Het elementaire systeem. De noot houden. Ze hebben met elkaar gemeen dat ik het niet kan. En niet een beetje niet, ik ben een ramp op die gebieden. En op nog zoveel andere gebieden. Ik stuntel en blunder.

Ik blunderde ooit ook grandioos in het foto’s maken. Tekende stuntelend. Maar zes jaar geleden kwam er een klein meisje in mijn buik wonen, ontdekte ik het bloggen (eerst over haar, later ook zakelijk) en wilde ik dat opleuken met eigen foto’s. Om daar nou steeds een ander voor te vragen… Dus ik ging zelf maar aan de slag. Stuntelend. Blunderend. Ik dook erin en nu heb ik mijn instagramaccount omdat ik glunderend fotografeer! En er heus best een beetje goed in ben. Nee, dat hier op te schrijven voelt niet heel comfortabel, maar het is wel zo. Dus ik doe het lekker gewoon. Ha!

Op ongeveer dezelfde manier ontdekte ik dat ik mezelf ook best kon leren tekenen. Handletteren. Vormgeven. Cursussen ontwikkelen. En dat na 14 jaar oudere kinderen lesgeven het kleuterjuf-zijn me prima afgaat. (Ik kreeg ooit een onvoldoende voor mijn stage.) Ik heb het allemaal geleerd. Stuntelend. Blunderend.  En uiteindelijk glunderend. Ik ben inmiddels gewend aan iets-niet-kunnen. En het leren.

Van mezelf te ontdekken dat ik ‘alles’ kan leren. Echt. De ontdekking van mijn leven.Het geeft vertrouwen, motiveert me om nieuwe dingen aan te pakken.  Precies waar de groeimindset voor staat.

Hoe gaaf zou het zijn, dit door te mogen geven aan jou, de kinderen om mij heen, de grote mensen om mij heen. Dus ben ik me ook hier maar eens in vast gaan bijten. Uitpluizen hoe ik dit, in eerste instantie voor mezelf, zo doenlijk mogelijk in de praktijk kon brengen. En ja, als ‘ie dan toch in mijn hoofd zit én ik inmiddels kan tekenen…

Ik kon dus bijna niet anders dan deze infographic te maken. Voor jou, de kinderen om jou heen, de grote mensen om jou heen.

De flik-flak. De tennis-opslag-service. Tennis hoe dan ook. Het elementaire systeem. De noot houden. Ze hebben met elkaar gemeen dat ik ze kan leren.  Al ben ik nu nog (!) een ramp op die gebieden. Ik hoef ze niet te leren. Ik ga andere dingen doen. Maar als jij iemand kent die dit wil leren, laat dan deze groeimindset zien. En maak samen met mij deze wereld een klein beetje hoopvoller. Dat zou gaaf zijn toch?

Hier kun je de groeimindset infographic in het groot zien en helemaal tot je nemen. En als je ‘m zelf op wil hangen, moet je hier zijn. Ik ben heel benieuwd wat ‘ie met jou doet! Laat je ’t me hier weten?

Tot snel,
groetjes!

13 tips voor een stralende zomer (ook in je hoofd)

stralende zomerZomer, yeah! Zes weken vakantie! Met een beetje geluk ben je zelf ook lekker veel thuis, maar je kleine schatten in ieder geval. Een zegen of een survival? Eeeh, ja, dat is bij iedereen anders. Maar met deze 13 vakantietips, gaat jullie zon in ieder geval schijnen.

1. Maak samen herinneringen. Door vooraf een ‘bucket-list’ (of pot) te maken. Kies elke dag (dat je tijd hebt-keep it real!) één ding uit en ga dat doen. En maak daar een vakantiedagboekje/instagramhashtag/tekencollage van.

2. Verlies je in de eindeloosheid.Ehh… hoe ging dat ook alweer? Kijk maar even af bij je kind. Want kinderen verstaan de kunst van eindeloosheid als geen ander.

3. Leer van je kind , nu je toch zoveel samen bent: verwonder je, stel vragen, leef bij de dag. En meer van wat jouw kind zo bijzonder maakt. Daar waar je kind je het meest raakt, kun je waarschijnlijk ook het meest leren. Laat je raken en leer.

4. Roep een vakantie-traditie in het leven. Kan heel simpel zijn: om 4 uur een ijsje, bloemen plukken in de ochtend, na-de-boterham-wandeling, … Whatever. Wat bij jullie past. Als het maar een traditie wordt. Dat verbindt, geeft veiligheid en identiteit in deze bizarre wereld.

5. Doe je eigen ding en laat je kinderen dat ook doen. Kunnen ze best, en anders is dit een mooie gelegenheid om het te leren. Wie nooit verdwaalt, vindt nooit een nieuwe route~Joan Littlewood

6. Laat de rommel liggen en ruim één keer, aan het eind van de dag, op. Ja, dat is volop genoeg. En ja, ze kunnen prima helpen. Ik ben kleuterjuf, ik kan het weten. Als je maar concrete, kleine opdrachten geeft. : ‘Jij de Kapla’, of ‘Alle potloden in het bakje’ Dat scheelt een hoop binnensmonds gefoeter.

7. Verlangzaam. Of je nu die rommel van tip 6 aan het opruimen bent,  of herinneringen van tip 1 aan het maken bent; probeer het moment te vertragen, door bewust te zijn van hetgeen je aan het doen bent. En daar heel erg van te genieten. Ook bij tip 6, ja! Het helpt om  stil te staan bij het feit dat er een moment komt dat dit voorbij is. Dat je terug zal verlangen naar deze heerlijke bruisende en tegelijkertijd gekmakende momenten. Het duurt zo kort, het kleinzijn.. En het grootzijn de rest van hun leven. Naar Anouk Tates in dit stuk. 

8. Máák ze niet alleen (tip 1), maar verzamel ook herinneringen: steentjes, schelpjes, favoriete snoeppapiertjes. (tip van Karin Bezemer van ViaCrea)

9. Oefen je geduld, zo’n heerlijke eigenschap! Het brengt rust, innerlijke vrede, beheerstheid, doelgerichtheid en overzicht. Het is makkelijker op te brengen,  als je relaxt bent ongewoon lekker alle tijd hebt (tip 2). Adem in, adem uit. Echt, het helpt enorm. Steeds weer opnieuw.

10. Vang de kleine mooie dingen. Maak er fotootjes van, tekeningen, schrijf ze op en als je dat lastig vindt, kijk dan bij tip 13. Doe iets moois of creatiefs met je buit van tip 8.  Op je glunderbooster natuurlijk. Bij de dankbaarheidsbloemkes of het glundermoment. (Tip van Anneke Hidding van Zazuu kindercoaching.)

11. Speel als een kind: overslingeren, schommelen, verstoppertje. Oefen je handstand of radslag in het gras. (Tip van Kim-Ly Engel) Dat geeft je een enorm gevoel van vrijheid en plezier. En zo maak je nog eens makkelijk verbinding met je kind.

12. Gooi je schoenen uit, je slippers aan de kant en loop zoveel mogelijk op blote voeten. In het normale leven vraagt het wel heel veel van je ‘ik-trek-me-niks-aan-van-anderen-skills. Maar op vakantie kom je ermee weg. Er kleven allerlei voordelen aan: je voelt het zachte gras en het warme zand, je balans wordt steviger, het maakt je  rustiger in je hoofd, mooiere houding. Heb je dat groeimindset toch even mooi meegepakt!

13. Doe iets wat je nog niet kon. (Leuk om te gebruiken bij tip 10!) Nieuwe dingen leren verruimt je blik, geeft een boost aan je zelfvertrouwen, maar is ook gewoon heerlijk om je in te verliezen. Ik ga me deze zomer toeleggen op het fotograferen met camera. Scherpstellen, diepte geven aan een foto, gebruik maken van licht. Dat werk. Enne, onthou dat je het niet meteen hoeft te kunnen. Wat lastig is kun je leren. Hou die groeimindset in gedachte! Doe ik ook. (en groeimindset is booming!)

ZomertipsInspiratiePosterEnjoy! En laat me hier even weten welke van deze tips jou het meest aanspreekt! Heel simpel, met een nummertje. Vind ik leuk. Of vul aan, word ik ook heel blij van! Als ik jouw tip erbij zet, laat ik het je weten.

Alle tips staan prachtig omschreven op de ZomerInspiratiePoster! Ik kreeg al berichtjes van bijna-vakantie-gangers, dat ‘ie in de koffer zit. Of dat ze ‘m ophingen in de keuken van de caravan. Heb je ‘m nog niet? Hij zat in de GlunderTips van juli 2016, maar in één van de GLUNDERtips deze zomer zal ik hem weer klaarzetten voor je.